Stabæk Fotball tester intelligent varmestyring

OBOS-liga klubben har opplevd høye energikostnader knyttet til vinterdrift av kunstgress. Nå testes en norskutviklet tjeneste som lover færre bekymringer og mindre energibruk; Guard Field Smart.

Det er Sandefjord-baserte Guard Automation som har fått oppdraget om å sikre bedre varmestyring av kunstgressbanen «Tobbe banen», oppkalt etter den tidligere akademi- og eliteseriespilleren Tobias Børkeeiet.
– Kunstgressbanen må varmes opp for å kunne benyttes om vinteren. Varmen kommer fra kommunes fjernvarmenett. Det har gjort styringen av anlegget til et hodebry, innleder Kjetil Ekeli som arbeider i Stabæk Fotball.

Han forklarer at klubben i praksis ikke har hatt mulighet til å kontrollere eller styre varmepådraget.
– Treninger har blitt avlyst fordi matta er stein hard. Sentralen til anlegget, der alt styres, ligger i kjelleren av Nadderudhallen. Hit har vi ikke nøkler, og har det først dannet seg frost tar det lang tid før banen blir spillbar. Nå ser vi frem mot lavere kostnader og automatisk styring.
Ekeli kjenner til flere idrettsklubber som i vinter har slått av undervarme-anlegg på grunn av høye kostnader.

Les også: Unisport velger Guard Automation for kostnadseffektiv vinterdrift av kunstgressbaner

Kobler «avansert hjerne» til anlegget

Prosjektleder og systemutvikler i teknologiselskapet Guard Automation, Niklas Bøe, forklarer at det er et stort behov for smartere vinterdrift av kunstgress med undervarme.
– Mange kan spare betydelig beløp med bedre energistyring. Varmen står ofte på full guffe selv når været er mildt. Det fører til høye energikostnader og mye energi brukes unødvendig.

Bøe forklarer at Stabæk nå vil ha full kontroll og trygghet om at baneforholdene er optimale.
– Kort fortalt installerer vi en «smart skybasert hjerne» som styrer varmeanlegget automatisk etter værdata. Det medfører at Stabæk får en app og et dashboard som gir kontroll og full oversikt. Anlegget vil fungere automatisk og er fortsatt koblet til det kommunale fjernvarmenettet.

Teknologiselskapet har samarbeidet med værspesialister for å utvikle løsningen med navn Guard Field Smart.
– Tjenesten tar hensyn til sol- og vindforhold, temperatur, skydekke og banens egenart, og beregner hvor mye energi som kreves. Målet er å bruke så lite energi som mulig samtidig som baneforholdene er optimale. Det vil spare klubben for store summer, sier Bøe.

Les også: Intelligent snøsmelting reduserer kostnader på Ullevål Stadion

Norskutviklet innovasjon

Teknologien er kun testet på et fåtalls steder i Norge med særdeles gode resultater. Odd Ballklubb har tatt i bruk tjenesten på to kunstgressbaner, og opplevde å spare hele 600 000 kroner første året i drift.

Se film, bilder og les saken: Guard-teknologi sparer Odd ballklubb for hundretusenvis av kroner hvert år

– Vi tegnet nylig en samarbeidsavtale med Unisport som er Nordens største leverandør av idrettsfasiliteter. Det vil sørge for at flere kunstgressbaner kan styres mer energieffektivt, sier Bøe.

Han mener det er en stor fordel at man kan starte oppvarming av banen før temperaturen synker.
– Dette er trege systemer og det kan ta mange timer å varme opp banen. Bakkesensorer som normalt brukes, gir unøyaktig styring av trege systemer og kan bli utsatt for skader dersom de er montert for høyt i banen. Samtidig er det vanskelig å lese av faktiske baneforhold hvis de monteres for langt ned.

– At styringen baseres på værdata gjør installasjonen enkel og effektiv, og sikrer optimale baneforhold selv ved brå temperaturendringer. Stabæk får nå også enkelt oversikt over oppvarming, som gir trygghet om at alt fungerer som det skal, forklarer Bøe.

Ekeli mener løsningen vil gi klubben mer penger til å skape idrettsglede:
– Vi ønsker å bruke mest mulig penger på sport. Driftskostnader skulle vi helst ikke hatt, og ser nå frem mot neste vintersesong der vi får testet tjenesten skikkelig. Vi er alltid på utkikk etter smarte løsninger som gir oss mer penger til å skape idrettsglede, avslutter Ekeli.

Les også: Bravida velger Guard Automation for å revolusjonere servicetjenester

Se film, bilder og les saken: Guard-teknologi sparer Odd ballklubb for hundretusenvis av kroner hvert år

Fill in your contact information to receive a non-binding offer:

Need immediate assistance?

Our Service & Support team consists of highly skilled engineers that are available at your service 24/7. Please be aware that reaching out to our team for assistance or support may incur additional charges, depending on the nature of the service required.

Contact us

Fill out the form below, and we will be in touch shortly.