Hammarby Fotboll sparer tid, kostnader og energi med Guard Field Smart

DRONE FOTO ÅRSTAD

Hammarby Fotboll har tatt i bruk en norskutviklet tjeneste som sikrer smartere energistyring på kunstgressbaner; Guard Field Smart.

Toppklubben var først i Sverige med å ta i bruk Guard Field Smart. Kort fortalt er det en energibesparende og skybasert tjeneste som kontinuerlig kalkulerer det optimale varmepådraget på kunstgressbaner som varmes opp i vinterhalvåret.

Teknologien ble installert på fotballbanen Årstad Idretts plass i januar 2023, og har fungert utmerket i følge Bosse Wedlund og Steinar Thon, som jobber med å sikre optimale baneforhold for Hammarby IF.

Bosse Wedlund og Steinar Thon mener flere klubber kan ha nytte av den nye tjenesten. Foto: Guard Automation.

– Frem til det nye systemet kom på plass brukte jeg mye tid på å følge med på værmeldinger og stille inn varmen manuelt. At det nå finnes teknologi som hjelper fotballklubber med å spare tid, energi og kostnader syntes jeg er fantastisk. Da kan mer ressurser gå til å skape idrettsglede, forklarer Bosse Wedlund.

Han har vært driftsansvarlig i Hammarby de siste 15 årene, og gir nå stafettpinnen videre til Steinar Thon.

– Vi er veldig fornøyde med Guard Field Smart. Nå har vi alltid full kontroll på fotballbanen, og varmen justeres automatisk. Det frigjør tid til andre oppgaver, og på sikt tror jeg vi også kan spare penger – selv om Bosse har gjort en eksemplarisk jobb med varmestyringen, sier Thon.

Han forklarer at driften er forenklet, og at klubben får mer for mindre med den nye teknologien:

– Da vi overtok driften etter Bosse sitt gode arbeid hadde vi ikke personellressurser til nødvendig overvåking og kontroll. Men nå, allerede i første sesong, har vi et forbruksnivå som før, til tross for at temperatur settpunkter er satt høyere enn tidligere.

I Norge er teknologien tatt i bruk på flere kunstgressbaner. Eliteserieklubben Odd Ballklubb opplevde å spare hele 600 000 norske kroner det første året systemet var i drift på to av klubbens kunstgressbaner.

Se video og les intervjuet med driftssjefen her.

Jon Egil Ek
Jon Egil Ek, Guard Automation

Slik fungerer Guard Field Smart

Verken tunge investeringer eller installasjoner kreves for å styre varmeanlegget bedre.

– Guard Field Smart er spesialutviklet for å sikre optimal varmestyring av kunstgressbaner. Vi kobler «en hjerne» på varmeanlegget som allerede brukes. Denne «hjernen» henter informasjon fra en rekke datakilder for å styre anlegget så kostnads- og energieffektivt som mulig, forteller divisjonsleder i Guard Automation, Jon Egil Ek.

Guard Field Smart styrer varmen automatisk og fungerer på alle typer varmekilder. Systemet analyserer værdata som sol- og vindforhold, temperatur og skydekke, og beregner hvor mye energi som kreves. Målet er å bruke så lite energi som mulig til oppvarming og samtidig opprettholde gode forhold.

Teknologien er utviklet av Guard Automation som samarbeider med Unisport om salg av tjenesten.

Enklere drift med full oversikt

Bosse og Steinar forklarer at de nå har full kontroll over varmeanlegget på kunstgressbanen. Ved hjelp av mobil, nettbrett, PC eller Mac har de tilgang til et dashboard som gir full oversikt over temperaturer, energiforbruk og kostnader – både frem og tilbake i tid.

– Guard har fulgt oss opp veldig godt. Det er tydelig at de virkelig bryr seg og gjør alt for at vi skal lykkes. Jeg anbefaler Guard Field Smart til andre fotballklubber som ønsker å bruke mindre tid og energi på vinterdriften av kunstgressbaner, sier Steinar.

Det støtter Bosse Wedlund:

– På mange kunstgressbaner står varmen på 100 prosent hele vinteren – selv om det ikke er nødvendig. Det er å kaste bort energi og penger. Jeg tror mange vil finne Guard sin tjeneste veldig nyttig, avslutter Wedlund.

Fill in your contact information to receive a non-binding offer:

Need immediate assistance?

Our Service & Support team consists of highly skilled engineers that are available at your service 24/7. Please be aware that reaching out to our team for assistance or support may incur additional charges, depending on the nature of the service required.

Contact us

Fill out the form below, and we will be in touch shortly.