Field Smart sparer Odd ballklubb for hundretusenvis av kroner hvert år

Lavere energiforbruk, reduserte kostnader og færre bekymringer er fasiten etter at Odd ballklubb installerte den smart varmestyringen Field Smart.

– Tidligere var varmestyringen av våre to fotballbaner kostbar og lite energieffektiv, innleder driftssjef Reidar Midtgaard i Odd Ballklubb.

Som driftssjef skal han sikre optimale treningsforhold, også om vinteren, på eliteserieklubbens to fotballbaner.

Han forklarer at varmeanlegget tidligere krevde mye manuelt arbeid.

– Før måtte jeg tolke værmeldingen og gjette meg frem til riktige innstillinger. I kalde perioder var jeg nødt til å stå opp midt på natta for å kontrollere at gressmatta holdt riktig temperatur.

Under kunstgressbanene er det vannbåren varme.

– Det er kritisk at våre fotballbaner holder den minimumstemperaturen vi har definert for våre anlegg. Er matta for kald, blir det litt som å spille fotball på asfalt, sier Midtgaard og forteller at risikoen for skader øker på hardt underlag.

– I ytterste konsekvens kan det føre til skader og at treninger må avlyses.

 

Kostet en million å varme opp banene

Han forklarer at mangelen på intelligent varmestyring kostet mye for fotballklubben.

– Før var varmeanlegget enten helt avslått eller stod på full guffe. Det fører med seg kostbare effekttopper. På det meste har det kostet en million kroner å varme opp to fotballbaner. Det var tydelig at vi trengte en smartere løsning.

Han sparket ballen over til Guard Automation, som spesialiserer seg på systemintegrasjon, automasjon og smart styring. Selskapet har i lang tid utviklet systemer for kritisk infrastruktur.

I 2019 begynte selskapet å utvikle en løsning som optimaliserer styringen av snøsmelteanlegg for næringsbygg og oppvarming av kunstgressbaner.

 

Sensorfri løsning

Systemutvikler og prosjektleder i Guard, Niklas Bøe, forklarer at Odd ballklubbs Skagerak Arena er blant de første plassene i Norge med den toppmoderne løsningen; Guard Field Smart.

– Guard Field Smart er spesialutviklet for å sikre optimal varmestyring av kunstgressbaner. Vi har blant annet samarbeidet med astrofysikere for å utvikle beregningsmodeller basert på værmeldingen og anleggets termodynamikk. Med disse modellene kan vi predikere oppvarming på best mulig måte og helt uten sensorer, smiler Bøe.

Det støtter Midtgaard:

– Guard Field Smart gjør det enkelt for meg å sikre optimale baneforhold. Den menneskelige vurderingen av værmeldingen og hvordan anlegget bør stilles inn fjernes og erstattes med avansert prediksjon og intelligent styringsteknologi, sier han.

 

Enkel installasjon

Systemutvikleren forklarer at verken tunge investeringer eller installasjoner kreves for å styre varmeanlegget bedre, enten det er for å sikre gode treningsforhold på fotballbaner eller for å optimalisere snøsmelting rundt næringsbygg.

– Vår teknologi sikrer bedre styring av varmeløsningene som allerede er på plass. Vi kobler en hjerne på varmeanlegget. Denne hjernen henter informasjon fra en rekke datakilder i skyen for å styre anlegget så kostnads- og energieffektivt som mulig.

Systemet analyserer værdata som sol- og vindforhold, temperatur og skydekke, og beregner hvor mye energi som kreves. Målet er å bruke så lite energi som mulig til oppvarming og samtidig opprettholde gode forhold.

– Teknologien sørger for at man går fra en reaktiv til proaktiv tilnærming. Eksempelvis at man begynner å varme opp asfalten før et temperaturfall eller nedbør i form av snø. Da bruker man mindre energi og kutter kostbare topper i energiforbruket.

 

Bekymringsfri drift

Driftssjef Midtgaard forklarer at han nå har full kontroll over bakkevarme-systemet.

Egendefinerte dashboard gir full oversikt.

– Jeg kan med mobil, PC eller nettbrett logge meg inn og få full oversikt, sier han, og fortsetter:

– Selve installasjonen gikk effektivt og Guard har fulgt oss opp tett. Vi slipper nå bekymringer om baneforhold. Vi har redusert energiforbruket, kuttet effekttopper og spart kostnader, sier Midtgaard.

 

Sparte 600 000 kroner første året i drift

Det første året løsningen var i bruk ble oppvarmingskostnadene redusert med 600 000 kroner.

– Før toppåret med energikostnader på 1 million, hadde vi i snitt årlige oppvarmingskostnader på 700 000. Det er ingen tvil om at Guard sin løsning sparer oss for store summer. Jeg anbefaler Guard til alle som ønsker bedre varmestyring, sier Midtgaard.

Niklas Bøe tror mange kan kjenne seg igjen i situasjonen på Skagerak Arena.

– Mange fotballbaner og næringsbygg har dårlig styring av varme og snøsmelting i dag. Dette fører til at man må bruke mye tid på drift av anlegget. Ofte baserer man seg på sensorer i bakken som kan være utsatt for skader, eksempelvis ved måking. Dessuten vil slike sensorer detektere oppvarmingsbehovet for sent, og da brukes mer energi enn nødvendig.

– I tillegg til oppvarming av fotballbaner, fungerer systemet utmerket til snøsmelteanlegg for næringsbygg og gatevarme. Vårt system forutser når det vil komme snø og forteller varmeanlegget hvor mye energi som kreves for å smelte snøen så effektivt som mulig. Overflaten er ferdig oppvarmet når det første snøfnugget lander. Det er sensorfritt, går av seg selv og innebærer verken tunge installasjoner eller investeringer, avslutter Bøe, som er klar for å hjelpe andre med å kutte energiforbruk og kostnader ved hjelp av smartere styring.

Fill in your contact information to receive a non-binding offer:

Need immediate assistance?

Our Service & Support team consists of highly skilled engineers that are available at your service 24/7. Please be aware that reaching out to our team for assistance or support may incur additional charges, depending on the nature of the service required.

Contact us

Fill out the form below, and we will be in touch shortly.